Como limpiar la chimenea

Com netejar la xemeneia. Amb el fred i els dies cada cop més curts, res ve més de gust que quedar-se al sofà al costat d’una xemeneia encesa. Pensa que una llar de foc neta i en bon estat és més segura i molt més eficient.

Abans de que comenci l’hivern fes una revisió i una neteja a fons de la ximeneia

 • En primer lloc, s’ha de netejar bé el conducte de sortida del fum i comprovar que estigui en bones condicions o si cal fer alguna reparació. És recomanable fer aquesta revisió dos cops l’any.
 • El tiratge és la corrent d’aire que origina el foc i que fa que el fum ascendeixi per la xemeneia. Si hi ha mal tiratge la xemeneia pot generar fums i originar males olors ja que els gasos no flueixen adequadament. També accelera l’acumulació de sutge a les parets interiors de la xemeneia i pot arribar a ser un perill fins i tot la xemeneia pot arriba a encendre’s. Assegura’t que el tiratge funciona bé, una forma de fer-ho és obrir-lo i encendre un paper de diari. Si el fum marxa cap a dalt, pots estar tranquil. Com netejar la xemeneia.
 • L’estalzi o sutge és la llenya o gas-oil que no s’ha acabat de cremar correctament i sorgeix principalment per mala combustió. Sobretot procedeix de la llenya més verda i més dolenta (com la de pi) i que s’acumula a les parets de les xemeneies i dels conductes que condueixen el fum.

Si vas a fer la revisió anual i t’animes a netejar-la tu mateix

 1. Cobreix bé el terra i els mobles de l’habitació per evitar que durant la neteja s’omplin de cendres i/o d’estalzi.
 2. Sempre farem aquesta neteja amb el foc apagat i la xemeneia freda.
 3. Protegeix-te bé, posa’t mascareta, un protector per als ulls, roba vella que et cobreixi bé braços i cames i guants.
 4. Utilitza un pal amb un raspall d’acer a la punta per netejar el conducte del fum. Mou-lo de baix a dalt i fent moviments circulars per netejar bé les parets de la creosota acumulada.
 5. Alerta, si es desprenen trossos de ciment o maó, truca ràpidament a un professionalperquè revisi el conducte i arregli els desperfectes.
 6. Retira el sutge i les cendres acumulades al fons amb un raspall dur i una pala o amb un aspirador.
 7. Neteja la superfície amb productes adequats al material, pensa que hi ha xemeneies de pedra, de ciment, d’alumini o de marbre… el millor és seguir les instruccions del fabricant o preguntar a una ferreteria o a un expert.
 8. Si la teva xemeneia està tancada amb una tapa de vidre, neteja-la a fons. Et permetrà veure millor el foc però també ajudarà a una millor propagació de l’escalfor.

Consells pràctics, per com netejar la xemeneia: 

 • Col•loca una reixeta de protecció a la part superiorde la xemeneia, per evitar que s’escapin guspires a l’exterior i que puguin entrar animals dins. Si ja disposes d’aquesta protecció, revisa que estigui en bon estat i que no s’hi hagin acumulat restes de fulles, branques o nius d’ocells.
 • Aconsellem sempre tancar el registre, quan no utilitzeu la xemeneia, ja que així evitareu que tota l’escalfor de la calefacció de la casa se’n vagi per la xemeneia.
 • Si les xemeneies no són verticals, assegurar-se que tenen una inclinació diferent a 90º per tal de facilitar la sortida de fums.
 • Col•loca una pantalla de protecció davant la xemeneia: evitarà que saltin brases. És especialment recomanable si hi ha materials combustibles prop o en cases amb nens.
 • Evita deixar objectes molt a prop o a sobre, es poden fer malbé i corres el risc que et salti alguna espurna al apropar-te per agafar-los.
 • Pensa que no totes les fustes són iguals ni embruten igual,la fusta de pi crema molt bé però té molta resina que embruta molt i obstrueix més dels conductes. Si la fusta està humida, crema molt pitjor i també embruta més. Aconsellem cremar únicament llenya de roure o alzina
 • Retira periòdicament les cendres i restes per mantenir-la neta i en bones condicions durant tot l’hivern.
 • Per a la neteja de les restes de sutge de les xemeneies de maó, necessitarem un raspall dur, detergent, aigua calenta i amoníac. Si els apliquem una mà de vernís, ajudarem que repel·leixin millor el sutge.
 • A les xemeneies de marbre, si els apareixen unes taques negretes, s’eliminen amb una “muñequilla” d’acer freda i humitejada en un detergent neutre. Aplicant-los cera actua com a protecció. Altra solució consisteix en aplicar pólvores de pedra tosca i oli de llinosa, fregar bé fins a eliminar les taques i aplicar cera cristal·lina.

Una xemeneia neta és la millor garantia de seguretat i bon tiratge.

Net 100x100

Menú