Neteja de taques d´oli

Com netejar les taques d’oli a les teles, catifes i teixits?

Les taques d’oli o greixos en la roba són bastant freqüents i, per desgràcia, també són les més difícils de treure. Una taca recentment tira tindrà moltes més possibilitats de ser eliminada per complet que una que porta temps en la peça. És important en qualsevol cas seguir les instruccions de rentat de l’etiqueta de la peça. Si ens trobem amb una peça d’un teixit delicat o que per qualsevol altre motiu no es pot introduir a la rentadora, el sistema més segur per treure taques d’oli és recórrer a el servei de tintoreria.

 Alguns trucs per treure les taques d’oli de la roba, un d’ells és amb sal:

 • En primer, si la taca és recent, amb un paper absorbent i fregar l’àrea afectada.
 • Per evitar que la taca penetri en profunditat en el teixit, la fregarem amb una quantitat abundant de sal de cuina esperi que sigui absorbida i després d’uns minuts retirar-la. Pot repetir el procediment diverses vegades.
 • Per finalitzar submergirem la peça en aigua tèbia amb detergent, la deixarem uns 30 o 35 minuts i procedirem a rentar de la forma habitual.

Si les peces no són massa delicades, podem recórrer a l’alcohol de 90º:

 • Aplicar, sol, unes gotes d’alcohol sobre la taca d’oli.
 • Deixar actuar durant un parell de minuts i rentar com sempre a mà o a la rentadora.

L’àcid cítric de la llimona és un dels més poderosos treu greixos:

 • Tan sols hem de fregar una rodanxa de llimona sobre la taca, o bé, aplicar-li una bona quantitat de suc.
 • Després submergirem la peça en aigua calenta, li afegirem detergent i la rentarem de la forma habitual.
El vinagre blanc està considerat com un dels millors aliats per remoure fins a les taques més enganxades, elimina el greix de les teles i deixa una sensació de suavitat:
 • En aquest cas ho apliquem de manera directa sobre la taca, esperem uns 30 minuts i esbaldim amb aigua tèbia i sabó.
El bicarbonat sòdic, pel seu poder astringent i blanquejador, és una gran opció per treure taques difícils de greix o de tinta; les seves propietats tallen el greix i remouen la brutícia més enganxada sobre el teixit:
 • Fregar de manera directa sobre l’àrea greixada i, després, li afegim una mica de vinagre blanc abans de raspallar.

Pols de talc, un dels més interessants remeis casolà per retirar les taques de les peces de vestir:

 • El primer que hem de fer és retirar l’excés de greix amb un tros de paper de cuina, pressionat sobre la taca i sempre sense fregar, perquè el paper absorbeixi la major quantitat possible d’oli.
 • Després d’això hem de cobrir la taca amb pols talc de forma generosa. Deixem que el talc reposi en la peça durant unes hores perquè l’oli es traspassi als pols i després d’això el retirem amb ajuda d’una espàtula, cullera o raspall.
 • El talc ens ajudarà a atenuar la taca, és molt útil en casos d’emergència, quan no podem canviar-nos de roba, retirant l’excés i deixant reposar amb talc la taca durant uns minuts podem sortir d’una dificultat en una ocasió determinada. Però per eliminar la taca d’oli per complet haurem de fer ús d’aigua i sabó.
 • Quan hem retirat el talc amb una cullera apliquem una gota de sabó neutre directament sobre la taca, amb ajuda d’un raspall de dents humitejat o un instrument similar freguem suaument sobre la taca amb sabó amb moviments circulars. Després de fer escuma introduïm la peça a la rentadora i rentem amb normalitat i deixem assecar a l’aire.
 • Si no tenim pols talc a casa el podem substituir per la fècula de blat de moro més coneguda com “maicena”, és un bon producte per absorbir el greix. El procés per retirar la taca és el mateix que amb el pols de talc.

Ramon Ber

 

Net 100x100

Menú